Lianne van Rijssel

Ik ben werkzaam als lichaamsgericht therapeut binnen mijn praktijk Eigen Aarde in Alkmaar. Met speciale aandacht voor trauma, hechting, relaties en religieuze/spirituele ervaringen.

De complexe aard van de mens en het mysterie van het leven in al zijn gedaanten fascineren mij enorm. Ik hou ervan met helderheid naar mensen te kijken en te communiceren. Mijn kwaliteiten zijn een groot invoelend vermogen, aanwezig blijven in alles wat zich aandient en creatieve en speelse wegen vinden om transformaties te faciliteren.

In mijn leven heb ik verschillende perioden in het buitenland gewoond, waaronder 9 maanden in Ghana in het kader van mijn Wageningse afstudeeronderzoek naar traditionele geneeskunde. Ik ervoer vrijheid en avontuur, maar ik kwam ook mijzelf tegen binnen culturen met totaal andere gewoonten, normen en waarden. In de loop der jaren verschoof mijn interesse van het concrete reizen naar meer innerlijke ontdekkingstochten.

Ik realiseerde mij dat ‘je thuis voelen’ vooral binnen in jezelf te vinden is. Via verschillende trainingen en opleidingen, waaronder de 4 jarige opleiding lichaamsgerichte integratieve psychotherapie, werd ik mij steeds bewuster van mijn binnenwereld. Ik kon beetje bij beetje de angst voor alles wat zich daarbinnen bevond laten smelten, en kwam in contact met iets wat ik als mijn diepste essentie ervoer. Door het steeds weer verbinding zoeken met deze essentie durf ik mij meer en meer over te geven aan de richting die mijn innerlijk weten mij aangeeft. In de momenten van overgave ervaar ik kracht, rust en vertrouwen, een grote liefde voor de aarde en bovenal een diepe verbondenheid met al het leven om mij heen.

Sinds 2013 volg ik het pad van Innerlijk Sjamanisme. Dit pad brengt mij een groeiend vermogen de grenzen van mijn individuele ik zowel te verstevigen als losser te laten, en mij te laten steunen, inspireren en verwonderen door het mysterie van het mystieke.

Naast het geven van individuele sessies binnen praktijk Eigen Aarde, ontwikkel en geef ik interculturele communicatietrainingen onder de naam Cultuurspiegel Traingen met Nikki de Jong. En ben ik werkzaam als adviseur binnen de door mij opgerichte organisatie Ontmoet Afrika. Binnen deze organisatie selecteer en trainen we mensen voor een periode van vrijwilligerswerk of stage in Afrika. Ik ben getrouwd en moeder van 2 kinderen.

De foto’s op de website zijn gemaakt tijdens onze voettocht richting Rome die we met ons gezin in 2012 gestart zijn.

Mijn verhaal over het waarom

Het is de zomer van 2013. Ik lig diep in de put in mijn tent op Terschelling. Iets met een vriendin. Ik voel me radeloos, vol schaamte over mezelf, ik weet het niet meer.

Plotseling stapt mijn zoon de tent in, ziet me huilen en kijkt me aan. Hij zegt niks, niet dat ik me kan herinneren tenminste, hij kijkt alleen. En dan breekt er iets open. Alle zwaarte valt in één klap weg, ik weet wie ik ben en waar het allemaal om gaat.

In zijn ogen zie ik zijn liefde. Hij houdt van mij. Of ik nou lach of huil, of ik mij nou schaam of trots rond paradeer. Onvoorwaardelijke liefde. Het is het meest waardevolle wat iemand te bieden heeft.

En het treft mij als een pijl, het breekt mijn eigen hart open. De uren, dagen, weken erna is mijn hart als een vulkaan. Die, nu eenmaal wakker, met een onbedwingbare kracht lava blijft spuwen.

Hier gaat het om. Dit is mijn diepste verlangen. Mijn onvoorwaardelijke liefde, waarmee ik geboren ben, bevrijden uit alle lagen angsten en schaamtegevoelens. Deze weer kunnen voelen als ik naar onze aarde kijk. En naar mijn medemens.

Twee en een half jaar later open ik mijn praktijk Eigen Aarde, en specialiseer ik mij op het gebied van trauma.

Opleidingen en nascholingen:

 • Emotional processing, Meaning Making, and Attachment Repair, postacademische opleiding bij het Sensorimotor Psychotherapy Institute (2018-2019)
 • Affect Dysregulation, Survival Defenses, and Traumatic Memory, postacademische opleiding bij het Sensorimotor Psychotherapy Institute (2016-2017).
 • Vroeg trauma, ontwikkelingstrauma en aanraking van Michael Mokrus (2016).
 • Individueel traject op het gebied van trauma therapie bij Bodywise (2015-2016).
 • Innerlijk Sjamanisme bij Andromeda (2013-heden). Het Innerlijk Sjamanisme is feitelijk geen opleiding, maar een levenspad.
 • Lichaamsgerichte integratieve psychotherapie bij Bodymind (2002-2006).
 • Voeding en gezondheid aan de Universiteit Wageningen met onderzoekstages in Duitsland en Ghana (1995-1999).

Werk:

 • Registertherapeut BCZ® binnen mijn eigen praktijk Eigen Aarde (2015-heden).
 • Medeoprichter en trainer binnen de Cultuurspiegel Trainingen (2019-heden).
 • Oprichter en directeur van Ontmoet Afrika, organisatie voor vrijwilligerswerk en stages in Afrika (2003-heden).
 • Reisleider wandelreizen bij SNP in Marokko, Egypte, Griekenland, Italië, Frankrijk en Engeland (1999-2002).
 • Diverse werkzaamheden in de toeristische sector in Frankrijk, Zweden en Italië en een reis naar India en Nepal (1992-1995).

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging SBLP (Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie), ingeschreven in het RBCZ register en daarmee onderhevig aan het TCZ tuchtrecht.