Lianne van Rijssel

Ik geef lichaamsgerichte integratieve psychotherapie binnen mijn praktijk Eigen Aarde in Alkmaar. Met speciale aandacht voor trauma, hechting, relaties en religieuze/spirituele ervaringen.

De complexe aard van de mens en het mysterie van het leven in al zijn gedaanten fascineren mij enorm. Ik hou ervan met helderheid naar mensen te kijken en te communiceren. Mijn kwaliteiten zijn een groot invoelend vermogen, aanwezig blijven in alles wat zich aandient en creatieve en speelse wegen vinden om transformaties te faciliteren.

In mijn leven heb ik verschillende perioden in het buitenland gewoond, waaronder 9 maanden in Ghana in het kader van mijn Wageningse afstudeeronderzoek naar traditionele geneeskunde. Ik ervoer vrijheid en avontuur, maar ik kwam ook mijzelf tegen binnen culturen met totaal andere gewoonten, normen en waarden. In 2004 heb ik de organisatie Ontmoet Afrika opgericht, via welke mensen vrijwilligerswerk en stages in Afrika konden doen. Ik gaf trainingen interculturele communicatie en onderhield nauwe banden met mijn partnerorganisaties in Ghana, Malawi en Kameroen.  In de loop der jaren verschoof mijn interesse langzaam van het concrete reizen naar meer innerlijke ontdekkingstochten.

Ik realiseerde mij dat ‘je thuis voelen’ vooral binnen in jezelf te vinden is. Via verschillende therapieën, trainingen en opleidingen, waaronder de 4 jarige opleiding lichaamsgerichte integratieve psychotherapie, werd ik mij steeds bewuster van mijn binnenwereld. Ik kan beetje bij beetje de angst voor alles wat zich daarbinnen bevind laten smelten, en kwam in contact met iets wat ik als mijn diepste essentie ervoer. Door het steeds weer verbinding zoeken met deze essentie durf ik mij meer en meer over te geven aan de richting die mijn innerlijk weten mij aangeeft. In de momenten van overgave ervaar ik kracht, rust en vertrouwen, een grote liefde voor de aarde en bovenal een diepe verbondenheid met al het leven om mij heen. Dat brengt een groeiend vermogen om de grenzen van mijn individuele ik zowel te verstevigen als losser te laten met zich mee. En de ruimte en het vertrouwen om mij te laten steunen, inspireren en verwonderen door het mysterie van het mystieke. De ervaringen bij vereniging Andromeda, waar we het pad van innerlijk sjamanisme beoefende, hebben mij daarbij ondersteund. Sinds 2016 helpt de Sensorimotor psychotherapy (opleiding, leertherapie, supervisie) mij om alle ervaringen steeds meer te integreren in mijn lichaam. Via deze weg groeien mijn capaciteiten om aanwezig te zijn en mij vandaaruit te verbinden met andere mensen.

Naast het geven van individuele sessies lichaamsgerichte integratieve psychotherapie binnen praktijk Eigen Aarde, maak ik deel uit van de managementkring van mijn beroepsorganisatie SBLP. Ik ben getrouwd en moeder van 2 kinderen.

De foto’s op de website zijn gemaakt tijdens onze voettocht richting Rome die we met ons gezin in 2012 gestart zijn.

Opleidingen en nascholingen:

 • Treatment of attachment injury, meaning making, emotional processing and relational memory. Postacademische opleiding bij het Sensorimotor Psychotherapy Institute (2018-2019).
 • Treatment of trauma, affect dysregulation, survival defenses and traumatic memory. Postacademische opleiding bij het Sensorimotor Psychotherapy Institute (2016-2017).
 • Vroeg trauma, ontwikkelingstrauma en aanraking van Michael Mokrus (2016).
 • Supervisie en leertherapie bij therapeuten gespecialiseerd in (complex) trauma, dissociatie en gehechtheid problematieken (2015-heden).
 • Innerlijk Sjamanisme bij vereniging Andromeda (2013-2020).
 • Lichaamsgerichte integratieve psychotherapie bij Bodymind (2002-2006).
 • Voeding en gezondheid aan de Universiteit Wageningen met onderzoekstages in Duitsland en Ghana (1995-1999).

Werk:

 • Registertherapeut BCZ® binnen mijn eigen praktijk Eigen Aarde (2015-heden).
 • Leidinggevende kring Professionalisering binnen de managementkring van de beroepsorganisatie SBLP (2020-heden)
 • Oprichter en directeur van Ontmoet Afrika, organisatie voor vrijwilligerswerk en stages in Afrika (2004-2019).
 • Reisleider wandelreizen bij SNP in Marokko, Egypte, Griekenland, Italië, Frankrijk en Engeland (1999-2002).
 • Diverse werkzaamheden in de toeristische sector in Frankrijk, Zweden en Italië en een reis naar India en Nepal (1992-1995).

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging SBLP (Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie), ingeschreven in het RBCZ register en daarmee onderhevig aan het TCZ tuchtrecht.