Lianne van Rijssel

Ik geef lichaamsgerichte integratieve psychotherapie binnen mijn praktijk Eigen Aarde in Alkmaar. Met speciale aandacht voor trauma, hechting, relaties en religieuze/spirituele ervaringen.

De complexe aard van de mens en het mysterie van het leven in al zijn gedaanten fascineren mij enorm. Ik hou ervan met helderheid naar mensen te kijken en te communiceren. Mijn kwaliteiten zijn een groot invoelend vermogen, aanwezig blijven in alles wat zich aandient en creatieve en speelse wegen vinden om transformaties te faciliteren.

In mijn leven heb ik verschillende perioden in het buitenland gewoond, waaronder 9 maanden in Ghana in het kader van mijn Wageningse afstudeeronderzoek naar traditionele geneeskunde. Ik ervoer vrijheid en avontuur, maar ik kwam ook mijzelf tegen binnen culturen met totaal andere gewoonten, normen en waarden. In 2004 heb ik de organisatie Ontmoet Afrika opgericht, via welke mensen vrijwilligerswerk en stages in Afrika konden doen. Ik gaf trainingen interculturele communicatie en onderhield nauwe banden met mijn partnerorganisaties in Ghana, Malawi en Kameroen. In de loop der jaren verschoof mijn interesse langzaam van het concrete reizen naar meer innerlijke ontdekkingstochten.

Ik realiseerde mij dat ‘je thuis voelen’ vooral binnen in jezelf te vinden is. Via verschillende therapieën, trainingen en opleidingen, waaronder de 4-jarige opleiding lichaamsgerichte integratieve psychotherapie, werd ik mij steeds bewuster van mijn binnenwereld. Beetje bij beetje smelt de angst voor alles wat zich daarbinnen bevindt. Steeds vaker kwam ik in contact met iets wat ik als mijn diepste essentie ervaar. Door het steeds weer verbinding zoeken met deze essentie durf ik mij meer en meer over te geven aan de richting die mijn innerlijk weten mij aangeeft. In de momenten van overgave ervaar ik kracht, rust en vertrouwen, een grote liefde voor de aarde en bovenal een diepe verbondenheid met al het leven om mij heen. Dat brengt een groeiend vermogen met zich mee om de grenzen van mijn individuele ik zowel te verstevigen als losser te laten. En ook de ruimte en het vertrouwen om mij te laten steunen, inspireren en verwonderen door het mysterie van het leven. De ervaringen bij vereniging Andromeda, waar we het pad van innerlijk sjamanisme beoefende, hebben mij daarbij ondersteund. Sinds 2016 helpt de Sensorimotor psychotherapy (opleiding, leertherapie, supervisie) mij om alle ervaringen steeds meer te integreren in mijn lichaam. Via deze weg groeien mijn capaciteiten om aanwezig te zijn en mij vandaaruit te verbinden met andere mensen.

Naast het geven van individuele sessies lichaamsgerichte integratieve psychotherapie binnen praktijk Eigen Aarde, maak ik deel uit van de managementkring van mijn beroepsorganisatie SBLP.

Mijn vrije tijd besteed ik sinds juni 2020 grotendeels aan het ontwikkelen en onderhouden van ons eigen kleinschalige voedselbos. Dit is een landbouwconcept bestaande uit meerdere verticale groeilagen en gaat uit van zoveel mogelijk vaste/meerjarige beplanting en permanente bodembedekking. We streven naar een gesloten kringloop, een grote diversiteit aan flora en fauna en daarmee naar een duurzaam evenwicht. We maken dus geen gebruik van bestrijdingsmiddelen of bemesting van buitenaf. In ons voedselbos groeien: tamme kastanje, suikeresdoorn, winterlinde, eik, walnoot, amandel, hazelnoot, pijnboom, olijf, appel, pruim, peer, kers, kweepeer, zwarte moerbei, kiwi, gele kornoelje, vijg, druif, nectarine, abrikoos, mandarijn, citroen, Braziliaanse guave, aardbei, aalbes, zwarte bes, kruisbes, braam, framboos, blauwe bes, honingbes, struikkers, kiwibes, duindoorn, akebia, augurkenstruik, zilverbes, herfstolijfwilg, krentenboompje, vlier, sneeuwklokjesboom, uiensoepboom, aardpeer, indianenaardappel, Chinese yam, Japanse andoorn, aardaker, aardkastanje, suikerwortel, asperge, Egyptische ui, stengelui, Russische ui, matrozensla, boomspinazie, palmkool, eeuwig moes, rabarber, artisjok, Japanse bosasperge, grote engelwortel, zeebiet, lepelblad, adderwortel, hemelsleutel, heemst, struikvaren, bronzen venkel, roomse kervel, spinaziezuring, klaverzuring, wilde rucola, daslook, winterpostelein, zevenblad, bospinda, erwtenstruik, diverse keuken- en medicinale kruiden en daarnaast flora om allerlei behulpzame insecten aan te trekken, stikstof in de grond te binden en/of de grond bedekt te houden. Het zo intensief werken en verblijven op een eigen stukje land ondersteunt mij in grote mate bij het steeds vollediger bewonen van mijn lichaam. Het wekt en voedt ook mijn leergierigheid, verwondering, bewondering, en gevoelens van geborgenheid, veiligheid, verbondenheid, dankbaarheid, diepe rust en voldoening.

Ik ben moeder van 2 kinderen in de tienerleeftijd.

De foto’s op de website zijn gemaakt tijdens onze voettocht richting Rome die we met ons gezin tussen 2012 en 2019 gemaakt hebben.

Opleidingen:

 • Treatment of attachment injury, meaning making, emotional processing and relational memory. Postacademische opleiding bij het Sensorimotor Psychotherapy Institute (2018-2019).
 • Treatment of trauma, affect dysregulation, survival defenses and traumatic memory. Postacademische opleiding bij het Sensorimotor Psychotherapy Institute (2016-2017).
 • Vroeg trauma, ontwikkelingstrauma en aanraking van Michael Mokrus (2016).
 • Supervisie en leertherapie bij therapeuten gespecialiseerd in (complex) trauma, dissociatie en gehechtheid problematieken (2015-heden).
 • Innerlijk Sjamanisme bij vereniging Andromeda (2013-2020).
 • Lichaamsgerichte integratieve psychotherapie bij Bodymind (2002-2006).
 • Voeding en gezondheid aan de Universiteit Wageningen met onderzoekstages in Duitsland en Ghana (1995-1999).

Werk:

 • Registertherapeut BCZ® binnen mijn eigen praktijk Eigen Aarde (2015-heden).
 • Leidinggevende kring Professionalisering binnen de managementkring van de beroepsorganisatie SBLP (2020-heden)
 • Oprichter en directeur van Ontmoet Afrika, organisatie voor vrijwilligerswerk en stages in Afrika (2004-2019).
 • Reisleider wandelreizen bij SNP in Marokko, Egypte, Griekenland, Italië, Frankrijk en Engeland (1999-2002).
 • Diverse werkzaamheden in de toeristische sector in Frankrijk, Zweden en Italië en een reis naar India en Nepal (1992-1995).

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging SBLP (Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie), ingeschreven in het RBCZ register en daarmee onderhevig aan het TCZ tuchtrecht.