Bestaansrecht was voor geen van ons een vanzelfsprekendheid. In ons levensverhaal blijkt bij ieder een strijd bij de geboorte of in de eerste levensmaanden.We hebben een bijeenkomst met iedereen die de kleur rood heeft binnen onze vereniging voor innerlijk sjamanisme. Rood verwijst naar het 1e chakra. We zijn benieuwd wat rood voor ieder van ons betekent, welke eigen thema’s, kwaliteiten en valkuilen we aan deze kleur verbinden.

Bestaansrecht is het meest basale gemeenschappelijke thema. Voor geen van ons was dit een vanzelfsprekendheid. Het is ontroerend ieders levensverhaal te horen, waarbij een strijd bij de geboorte of in de eerste levensmaanden een frappante overeenkomst blijkt.

Een lang hardnekkige overtuiging die we bij elkaar herkende was: ik mag niet voor mezelf leven, maar heb alleen recht van bestaan als ik dienstbaar ben voor anderen. En daarbij het idee toch uiteindelijk door iedereen in de steek gelaten te zullen worden. Het gevolg van deze overtuigingen was één of andere vorm van dissociatie. Bij de een kwam dit tot uiting door heel veel lezen of dagdromen, bij een ander door zich alleen bezig te houden met anderen en bij een derde door non-stop gestrest door het leven te gaan. We herkenden ook de recalcitrantie tegenover autoriteiten. Niemand hoeft ons te vertellen hoe iets zit of wat we moeten doen, want we hebben alles zelf moeten uitzoeken en daar willen we nu wel eens erkenning voor! Daar blijkt een pijnlijk wantrouwen naar de medemens uit.

Prachtig was het om daarna iedereen te horen vertellen hoe hij of zij met deze verwondingen is omgegaan en ervan geleerd heeft. Belangrijk is het leren in je eigen lichaam aanwezig te zijn. Door beweging, mindfullness technieken, dieper ademen, leren ontspannen en bewustwording van fysieke sensaties van emoties en primaire behoeften. Vervolgens om grenzen te leren voelen en bewaken. Waar begint en eindigt mijn eigen ruimte? Hoe laat ik mijzelf zien aan anderen en zorg ik ervoor dat anderen rekening houden met mijn behoeften en verlangens? In deze leerprocessen groeit dan langzaam het vertrouwen in jezelf en daarmee ook het vertrouwen dat je vervelende mensen van je af weet te houden en leuke mensen weet aan te trekken.

Tenslotte genoten we van onze kwaliteiten. We pakken dingen zeer grondig aan, willen tot de essentie doordringen en geven niet snel op. We zijn daadkrachtig en vol passie, nuchter, aards en no-nonsens. En ook intuïtief, betrokken en kunnen ons heel makkelijk op anderen afstemmen. En bovenal, we beschikken over een oersterke overlevingsdrang!

Tijdens de ochtend is er een gevoel van gezien worden. Dat ontroert ons diep, want dat is wat we als kind zo gemist hebben. Hieruit ontstaat een ervaring van onderlinge verbondenheid. En op weg naar huis breidt dat zich bij mij uit tot een gevoel van diepe verbonden met alles en iedereen om mij heen.