Website praktijk eigen aarde - bijgelovigAankomende zomer ga ik voor een werkbezoek naar Ghana waar ik onze 11 partners, verspreid over het hele land, zal bezoeken. Na overleg met mijn echtgenoot over de beste periode dat ik ca 3 weken van huis zou kunnen, wilde ik mijn vliegticket gaan boeken. Dit is op zich een simpele handeling tegenwoordig met het internet tot je beschikking. Maar het vreemde was dat het mij gedurende twee dagen gewoonweg niet lukte.

De eerste dag liep de site van KLM steeds vast; ik heb echt wel 6 keer al mijn gegevens opnieuw ingevoerd; maar nee hoor, KLM weigerde dienst. En de 2e dag lukte de start van de boeking wel, maar bleek er op zowel mijn zakelijke als persoonlijke rekening niet genoeg geld te staan om de ideal betaling te voldoen…weg boeking…

Er zijn situaties dat ik ineens bijgelovig dreig te worden; en dit was zo’n situatie. Ik begon mij af te vragen of het wel een verstandig besluit was om naar Ghana te vliegen. Was er iets in de kosmos dat mij wilde waarschuwen? Maar ik geloof eigenlijk niet dat het zo werkt dat buitenpersoonlijke krachten de bedoeling hebben mij angstig te maken voor eventueel onheil in de toekomst.

Wel ging ik mij bezinnen op mijn eigen motivatie en redenen om naar Ghana te gaan. Ik moest eerlijk toegeven dat ik er ambivalent over was. Aan de ene kant heb ik zin alle collega’s en vrienden in Ghana weer te zien, vind ik het nodig allerlei zakelijke dingen face-face te kunnen bespreken en wil ik graag mijn nieuwe partner binnen Ontmoet Afrika bij mijn Ghanese partners introduceren. Maar aan de andere kant voel ik een grote behoefte deze zomer niks te hoeven en alleen maar wekenlang in de duinen en op het strand van Terschelling te vertoeven.

Ik ben toen een reisschema gaan maken om in zo weinig mogelijk dagen toch meetings met alle partners te kunnen hebben. Ik heb o.a twee partners gevraagd of zij naar de hoofdstad zouden kunnen komen, wat mij weer 3 dagen zou schelen. Toen ik alle afspraken had gemaakt en wist dat ik in twee weken zou kunnen doen wat nodig was, viel het ambivalente gevoel weg. Na mijn werkbezoek heb ik nu nog ruim een week op Terschelling met mijn gezin.

En ja hoor, de volgende dag kon ik probleemloos mijn ticket boeken. Er waren inmiddels betalingen op onze rekeningen gestort, en de prijs van het ticket bleek ook nog eens een paar tientjes gedaald!
Deze situatie bood mij de uitdaging om me niet bang of saggerijnig te laten maken door een onverwacht obstakel op mijn pad. Maar dit juist te zien als een kans voor een herbezinning, waardoor ik uiteindelijk een betere keus heb kunnen maken.