Hoe zet je iemand in zijn kracht? - Praktijk Eigen AardeJa, ik ben benieuwd hoe mensen, die deze uitspraak bezigen, dit aanpakken. Ik zie zelf namelijk niet voor me hoe je iemand anders eigenhandig in zijn kracht kan zetten.

Als ik hoor of lees dat iemand dit doet, komen er grappige beelden in mij op. Bijvoorbeeld dat een therapeut iemand in een soort diepe hypnose brengt, diegene energetisch oppakt en hem in zijn bewustzijn dicht bij zijn zogenaamde krachtplek neerzet. Of een manager die zijn werknemer net zo lang irriteert en provoceert tot diegene uit zijn vel springt en ‘heel krachtig’ zijn grenzen aangeeft. Of een spiritueel begeleider die zijn cliënt overtuigt om zoveel zogenaamd positieve affirmaties te reclameren, dat diegene geen tijd of ruimte meer heeft zijn onzekerheden of angsten te voelen, en als een soort acteur heel zelfverzekerd doet.

Ik ben over deze term gestruikeld omdat ikzelf de laatste maanden de ervaring heb krachtiger te worden. En ik krijg begeleiding van iemand (die trouwens zelf deze term niet bezigt). Dus; zet diegene mij dan in mijn kracht? Mijn ervaring is meer dat ik mezelf langzaam in mijn kracht laat zakken.

En dat zakken is vrij letterlijk en heel fysiek. Ik laat gevoelens van angst en kwetsbaarheid toe in plaats van ze uit de weg te gaan door alsmaar bezig te blijven. Tijdens het voelen van deze angst en kwetsbaarheid houd ik mijn aandacht bij mijn lijf en observeer wat mijn lijf nodig heeft en wil doen. Als ik daar dan gevolg aan geef, dan komt er een diepe ontspanning. En daarna voel ik mij steviger, minder afhankelijk van wat anderen van mij vinden en ga ik vaker de confrontatie aan.

Natuurlijk heb ik steun van mijn begeleider gekregen bij het toelaten van gevoelens van angst en kwetsbaarheid.  Maar de verbinding met mijn kracht heb ik toch helemaal zelf gelegd, of beter gezegd: toegelaten!